Mimoriadna situácia v súvislosti s požiarom v spaľovni stále trvá

07.10.2008 Prešov

Prešov 7. októbra (TASR) – Napriek tomu, že momentálne nehrozí bezprostredné nebezpečenstvo výbuchu chemických látok v areáli spoločnosti Fecupral a hasičom sa podarilo požiar dostať pod kontrolu, mimoriadna situácia na ...
Vyhlásil to po zasadnutí krízového štábu mesta Prešov primátor Pavel Hagyari. Minimálne do 18. hodiny budú v platnosti aj evakuačné opatrenia. Do tejto doby bude podľa Hagyariho lokalita v okruhu asi 300 metrov od ohniska požiaru uzatvorená a ulice Budovateľská a Jilemnického budú neprejazdné.
\"Po prijatí posledných informácií sme konštatovali, že priame nebezpečenstvo obyvateľstvu nehrozí. V objekte sa však nachádza približne šesť ton chlórnanu vápenatého, ktorý by styku s vodou mohol explodovať. Vzniknutú situáciu nechcem hodnotiť z pohľadu našich vzťahov so spoločnosťou Fecupral. Mesto sa postavilo proti ich plánovanému zámeru rozšíriť v tejto lokalite kapacitu spaľovne. Dnešnú udalosť považujem za memento pre tých, ktorí takýto zámer schvaľujú, \" povedal Hagyari. V súvislosti s požiarom už požiadalo mesto Inšpekciu životného prostredia o vyšetrenie udalosti a vyvodenia dôsledkov voči firme, ktorá vo svojom objekte skladuje tieto chemické látky.
Veliteľ zásahu - riaditeľ OR HaZZ v Prešove Ján Goliáš potvrdil, že informácie o výskyte chlórnanu vápenatého v blízkosti ohňa im hneď po príchode poskytol konateľ spoločnosti Fecupral Štefan Hanigovský, ktorý sa od začiatku zdržiaval na mieste požiaru. Na základe týchto údajov nehasili oheň vodou a požiadali o pomoc aj hasičské jednotky z okolitých okresov.
\"Od začiatku zásahu sme monitorovali situáciu a naše jednotky nenamerali zvýšenú koncentráciu nebezpečných látok v ovzduší. Najskôr horeli plasty a papier, následne sa požiar rozšíril do haly, kde sa nachádzal chlórnan vápenatý. Boli sme pripravení aj na alternatívu, že môže dôjsť k silnému výbuchu. Ten sa nám však zatiaľ podarilo odvrátiť, \" dodal Goliáš.
Po vykonaní všetkých zabezpečovacích opatrení a kompletnom uhasení ohňa vyšle polícia na miesto požiaru výjazdovú skupinu, ktorá z procesného hľadiska zdokumentuje celú situáciu. \"Zatiaľ sa nám javí naplnenie skutkovej podstaty trestného činu všeobecného ohrozenia. S určitosťou to však nemôžeme tvrdiť. Všetko bude jasné až po vyšetrovaní. Následne na to budú prijaté konkrétne opatrenia, \" uviedol pre TASR riaditeľ OR PZ v Prešove Dušan Sabol.
Požiar v areáli prešovskej spaľovne Fecupral vypukol dnes predpoludním krátko po 9.30 h. Na mieste zasahuje 41 hasičov a 15 cisterien. Po rozhodnutí krízového štábu mesta, polícia okolo 10. hodiny evakuovala zamestnancov všetkých firiem, ktoré sa nachádzali v okruhu 400 metrov od epicentra požiaru. Prostredníctvom mestskej polície a zložiek civilnej ochrany informovali o situácii aj obyvateľov susediacich lokalít, spoločností a školských zariadení a požiadali ich, aby na budovách uzatvorili okná.

Hagyari: \" V súčasnej dobe nerušíme krízový manažment, pokračujeme aj keď treba povedať, že to bezprostredné ohrozenie je už výrazne menšie. Evakuácia v súčasnej dobe ostáva najmenej do šiestej hodiny. O šiestej hodine zistíme, či to riziko tam existuje a pokiaľ bude riziko výbuchu tak určite tá evakuácia a zákaz vstupu v okruhu 200 až 300 metrov tam zostane. \"
Goliáš: \"Naše jednotky nenamerali zvýšenú koncentráciu žiadnych nebezpečných látok, čiže relatívne zatiaľ je kľud. Horeli plasty, papier následne to prešlo do haly, kde bolo uskladnených podľa informácií šesť ton chlórnanu vápenatého. tak sme boli pripravený na alternatívu, že môže dôjsť k silnému výbuchu. Našťastie sa nám to podarilo odvrátiť zatiaľ. stále pracujeme v režime najvyššieho zabezpečenia, pretože ten chlórnan vápenatý v reakcii s vodou vybuchuje. Našťastie sme mali hneď od začiatku informáciu, že ten chlórnan tam je. \"
Sabol: \"Bude vyslaná výjazdová skupina OR PZ, ktorá z procesného hľadiska zdokumentuje celú záležitosť. Zatiaľ sa nám javí naplnenie skutkovej podstaty trestného činu všeobecného ohrozenia. Hovorím, kým neukončia požiarnici opatrenia prakticky elimináciu požiaru, my nebudeme nijakým spôsobom ovplyvňovať ich konanie, ich činnosť až následne budem zabezpečovať opatrenia smerujúce k objasneniu celého požiaru. \"
 

Vyberte región